DezwerversUML_Logo_DeZwervers

De Zwervers – UML

DezwerversUML_LogoSamen

Milieunormen in België

De milieunormen in België, gekend als LEZ of Lage Emisie Zone, zijn in het leven geroepen op 1 februari 2018 in Antwerpen, gevolgd door Brussel op 1 januari 2018 en Gent op 1 januari 2020.

De zones in deze 3 steden is wel verschillend en daarom is het best om op de sites van die steden zelf te kijken of uw voertuig “binnen” mag of niet.

De boetes zijn niet mals. Voor Brussel is dat 350 euro, Gent en Antwerpen houden het wat bescheidener en rekenen voor een boete 150 euro.

In de drie steden is een dagpas mogelijk à 35 euro en dat maximaal 8 keer per jaar.

Of nu die LEZ regel beter is voor het milieu is nog maar de vraag want fijn stof is maar een fractie van auto’s afkomstig.

Een onderzoek in het Duitse Stuttgart in 2018 heeft aangetoond dat o.a. sleet van banden en remmen, maar ook van de straatbekleding zelf een grote impact hebben op het fijn stof.

Dus elektrische voertuigen hebben ook een groot aandeel in de verspreiding van fijn stof en zijn dus niet zo milieuvriendelijk als men wil beweren!

De evolutie opvolgen doe je hier.

 

Milieunormen in Frankrijk

Wie naar Frankrijk op reis gaat of er moet zijn voor beroepsdoeleinden houdt vanaf nu best rekening met milieunormen in verschillende steden.

Zo is het in Parijs, Grenoble en Lyon reeds verplicht om een Ecosticker te hebben waaruit blijkt dat uw voertuig aan de normen voldoet die men op dat ogenblik voorschrijft.

Deze sticker kost je amper 4,80 euro en voor die prijs wordt hij zelfs thuis toegestuurd. De boetes voor het niet bezitten van die sticker in de zones die er een verplichten kan oplopen tot meer dan 100 euro. Doe dus best het nodige voor je vertrekt.

Ga ook niet zomaar naar eender welke website om die te bestellen want er zijn kapers op de kust die er geld in hebben gezien en die soms tot +/- 30 euro durven vragen.

In de nabije toekomst komen er nog vele gemeenten bij die dezelfde normen gaan toepassen. zo is het vanaf september de beurt aan Lille, Straatsburg, Bordeaux en Montpellier. Later komen daar ook nog Reims, Epernay, Dijon enz. bij.

Die ecosticker kan je enkel kopen via de Franse website van “Crit-air”.

Nu heeft het bestuur van UML een vertaling gemaakt van de regelgeving hieromtrent omdat niet iedereen de Franse taal echt machtig is om die reglementen te lezen. Dit document helpt je stap voor stap doorheen de procedure en zo is het kinderspel om snel in orde te zijn.

Vraag hier de PDF aan.

Milieunormen in Duitsland

Sinds 1 maart 2007 is in Duitsland de wet gestemd voor de intussen goed gekende “Umweltplakette”. De wet ging in op 1 januari 2008 en er werden meteen 4 soorten vignet gekozen, nl. groen voor jonge wagens ingeschreven vanaf 1 oktober 2006, geel voor oudere ingeschreven tussen1 oktober 2001 en 1 oktober 2006, rood voor voertuigen ingeschreven tussen 1 oktober 1996 en 1 oktober 2001. Nog oudere wagens kregen geen sticker meer.

Andere locaties waar dieselauto’s het misschien moeilijk krijgen, zijn volgend jaar Mainz, Stuttgart, Aken, Frankfurt en Berlijn – bij de laatste twee gaat het zelfs om het verbieden van Euro 5 diesels voor het einde van 2019.

Overzicht van Duitse steden met een Umweltzone

Hier vind je een overzicht van alle Duitse steden en dorpen waar een milieusticker verplicht is.

Op dit moment gaat het om 70 plaatsen die verdeeld zijn over 58 Umweltzones. Ben je niet zo goed in aardrijkskunde, dan heb ik ook een kaart met alle milieuzones van Duitsland voor je.

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Voor steden die onder de aaneengesloten Umweltzone van het Ruhrgebied vallen staat dit tussen haakjes vermeld. Klik op een plaatsnaam voor meer informatie over de milieusticker in die stad, een kaart van de milieuzone, informatie over parkeren en uitleg over het kopen van de sticker.

Aken – Augsburg – Balingen – Berlijn – Bochum (Ruhrgebied) – Bonn – Bottrop (Ruhrgebied) – Bremen
Castrop-Rauxel (Ruhrgebied) – Darmstadt – Dinslaken – Dortmund (Ruhrgebied) – Duisburg (Ruhrgebied)
Düsseldorf – Erfurt – Eschweiler – Essen (Ruhrgebied) – Frankfurt – Freiburg – Gelsenkirchen (Ruhrgebied) – Gladbeck (Ruhrgebied) – Hagen – Halle (Saale) – Hannover – Heidelberg
Heidenheim – Heilbronn – Herne (Ruhrgebied) – Herrenberg – Herten (Ruhrgebied) – Ilsfeld – Karlsruhe
Keulen – Krefeld – Langenfeld – Leipzig – Leonberg/Hemmingen – Limburg an der Lahn – Ludwigsburg
Magdeburg – Mainz – Mannheim – Marburg – Mönchengladbach – Mühlacker – Mülheim (Ruhrgebied)
München – Münster – Neuss – Neu-Ulm – Oberhausen (Ruhrgebied) – Offenbach – Osnabrück – Overath
Pfinztal – Pforzheim – Recklinghausen (Ruhrgebied) – Regensburg – Remscheid – Reutlingen – Ruhrgebied – Schramberg – Schwäbisch Gmünd – Siegen – Stuttgart – Tübingen – Ulm – Urbach –
Wendlingen – Wiesbaden – Wuppertal

Steden met een dieselverbod
Ter voorbereiding op de invoering van een blauwe milieusticker, bestaat er in een aantal Duitse steden een verbod voor oudere voertuigen met een dieselmotor.
– Berlijn – Darmstadt – Hamburg – Stuttgart

Grote Duitse steden zonder Umweltzone
De volgende grote Duitse steden beschikken tot nu toe niet over een Umweltzone. Op deze pagina’s lees je meer over eventuele plannen om alsnog een milieusticker verplicht te stellen. Ik controleer dit met enige regelmaat.
– Bielefeld – Dresden – Kiel – Lübeck – Neurenberg – Oldenburg

Informatieve pagina’s

Verder heb ik nog een aantal algemene pagina’s over de milieusticker. Verreweg de meeste informatie vind je op de hoofdpagina, maar ik heb ook een aantal aanvullende artikelen geschreven.

– Hoofdpagina met algemene informatie over de milieusticker
– Kaart met alle Duitse milieuzones
– Het dieselverbod in Duitsland
– De blauwe milieusticker voor Duitsland
– Waar kan ik online een milieusticker kopen?

Sinds 2014 zijn er plannen om een blauwe milieusticker in te voeren. Deze moet gaan gelden voor auto’s die minimaal voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-6. Dit is een strenge norm en meestal gaat het om auto’s met benzine- of dieselmotoren vanaf september 2014. Lichte bedrijfswagens tot 3.500 kg voldoen pas vanaf september 2015 aan deze norm. Sinds een bijeenkomst van alle milieuministers van de Duitse deelstaten in april 2016, is deze nieuw in te voeren sticker veel in het nieuws. Ik houd in dit artikel over de blauwe milieusticker de stand van zaken bij.
Berlijn, Dresden, Hamburg, München, Osnabrück, Leipzig en Stuttgart hebben aangegeven een blauwe milieusticker te willen verplichten, mocht de Duitse overheid sticker invoeren. In deze lijst zijn Dresden en Hamburg opmerkelijk, want deze steden kennen op dit moment helemaal geen milieuzone.

Milieunormen in Italië

In Italië zijn er een aantal steden die zelf bepalen waar hun milieuzone begint en dat wordt aangegeven door het bord “Zona a Traffico Limitato”, ZTL.

Als bezoeker mag je die zones niet inrijden want camera’s met nummerplaatherkenning registreren iedereen die de zone inrijdt. Toeristen die bvb op hotel gaan, moeten op voorhand de nummerplaat doorgeven aan het hotel of riskeren een boete.

In Rome strekt de ZTL zich uit over het historische centrum en enkele aangrenzende wijken. Informatie: romamobilita.it (Italiaans en Engels).

In Bologna moeten automobilisten een digitaal toegangskaartje (ticket per l’accesso) kopen om tussen 7.00 en 20.00 uur te mogen rijden in het verkeersluwe deel van de binnenstad. Een kaartje kost € 6 voor een dag en € 15 voor vier opeenvolgende dagen. Bezitters van voertuigen met een buitenlands kenteken kunnen toelating tot de zone telefonisch aanvragen en activeren bij de TPER (Trasporto Passeggeri Emilia-Romagna), tel. +39 051 290 290.

Milaan is van ma t/m vr tussen 7:30 en 19:30 uur alleen toegankelijk voor voertuigen met een vignet. Tijdens deze uren is in de zogenoemde Area C een toegangskaartje verplicht (€ 5 per dag). Meerdaagse kaarten zijn voor € 30 en € 60 te koop. Kaarten zijn onder meer verkrijgbaar bij tabakswinkels, kiosks en een aantal winkelketens. Het toegangsbewijs is alleen beschikbaar voor auto’s die aan bepaalde milieu-eisen voldoen.

In Firenze geldt een ZTL op bepaalde tijden in de hele historische binnenstad.

Verder zijn er diverse deelstaten, provincies, die van 1 oktober tot 31 maart verbieden om te rijden in steden met meer dan 30 000 inwoners. Dit is niet geldig op snelwegen. Diesels of benzinewagens let Euronorm 0 geldt het rijverbod het ganse jaar.

In de binnenstad van Bolzano, Bressanone (Brixen) in Zuid-Tirol, geldt een ZTL op bepaalde tijden.

In Palermo kan voor toegang tot de ZTL in een deel van het centrum een kaartje worden gekocht (€ 5 per dag). Het toegangsbewijs is alleen beschikbaar voor auto’s die aan bepaalde milieu-eisen voldoen. Motoren en elektrische auto’s zijn vrijgesteld.

In Pisa is voor het rijden in de binnenstad een ontheffing nodig.

In Verona geldt een rijverbod op bepaalde tijden in het hele historische centrum.

Milieunormen in Nederland

Ook in Nederland zijn er verschillende steden die een milieuzone hebben ingevoerd.

Sinds 1 januari 2014 is er een milieuzone in Arnhem en sinds 1 januari 2017 in Amsterdam. Verder zijn er in Nijmegen, Rotterdam en Utrecht zones die niet direct voor motorhomes van toepassing zijn.

Amsterdam waar de zone ook voor motorhomes geldig is die een zekere ouderdom hebben en voor meer info kijk je best even op amsterdam.nl/milieuzone.

Voor Arnhem kan je terecht op arnhem.nl.

Den Haag heeft sinds 1 juli 2021 ook een milieuzone ingevoerd;

Utrecht heeft ook zijn milieuzone en heeft die verstrengd vanaf 1 april 2021

Rotterdam daarentegen is specifieker. Daar is de milieuzone voor alles wat op diesel rijdt van voor 1 januari 2001 met als uitzondering……voertuigen ouder dan 40 jaar hebben geen beperking??? Zeker kijken op rotterdam.nl/wonen-leven/milieuzone.

Utrecht dan, daar is de milieuzone van toepassing op alle dieselvoertuigen van voor 1 januari 2001. De boetes zijn hier 90 euro voor personenwagens en 230 euro voor vrachtwagens.

Dan zijn er nog enkele steden waar de regels enkel van toepassing zijn voor bussen en vrachtwagens maar waar het best is op voorhand even na te vragen: Breda – Delft – Den Bosch – Eindhoven – Leiden – Maastricht – Rijswijk en Tilburg.

Meer info op de sites van de verschillende steden zelf.

Millieunormen in Spanje

Spanje is in dit verhaal dan weer even anders, Europa weet je wel!!

In het centrum van Madrid is er een permanente milieuzone en die is aangeduid als Madrid Central. Hier mogen alleen wagens rijden met een milieusticker en die zijn er in 4 kleuren.

De blauwe sticker = 0 of geen uitstoot.

De groen-blauwe – eco = hybride- en voertuigen op gas die voldoen aan de normen voor een groene en hybride wagens.

De groene sticker – C = benzinewagens voldoen aan euronorm 4, 5 of 6 en diesels met euronorm 6.

De gele sticker – B = benzinewagens die voldoen aan euronorm 3 en diesels voor euronorm 4 of 5.

Geen vignet =benzinewagens met euronorm 1 en 2 en diesels met euronorm 1,2 of 3 krijgen geen sticker.

Barcelona en omgeving hebben een permanente milieuzone.

Deze millieuzone is van kracht van maandag tot en met vrijdag (Catalaans: de dilluns a divendres) van 7 tot 20 uur. De zone is dan alleen toegankelijk voor:

voertuigen met een geldige Spaanse millieusticker;
buitenlandse voertuigen met een twee jaar geldige vergunning of een geldige buitenlandse sticker;
voertuigen met een dagvergunning (één dag geldig).
Voor een vergunning voor één dag komen in aanmerking:

voertuigen zonder millieusticker en buitenlandse voertuigen zonder twee jaar geldige vergunning.

Milieuzones in Spaanse steden: een doolhof

update : 1 maart 2023

Het sinds 1 januari 2023 instellen van milieuzones in Spaanse steden met meer dan 50.000 inwoners kent veel tempoverschillen en variaties. Iedere stad trekt zijn eigen plan.
Als buitenlander kun je in de meeste steden met een Duitse of Franse, en sinds kort ook met een Deense of Oostenrijkse milieusticker terecht; dat is het goede nieuws. Maar aan de andere kant: je kunt met een buitenlands voertuig geen Spaanse sticker aanvragen, en bijvoorbeeld Barcelona erkent de buitenlandse stickers niet.

Bron : https://www.nkc.nl/campernieuws/2023/maart/milieuzones-in-spaanse-steden-een-doolhof/?utm_content=230303-milieuzones-in-spaanse-steden-een-doolhof-aan-regels-en-varianten&utm_campaign=nb&utm_source=cd&utm_medium=email&utm_term=button

Meer milieunormen.

Hier geven we een overzicht van landen die niet direct in de vakantiekeuze van de meeste mensen ligt. Die zijn daarom zeker niet minder interessant om te bezoeken, zeker niet.

Dan zijn er nog enkele andere landen waar ze beperkte regels hebben en die niet altijd van kracht zijn voor een motorhome.

In Tsjechië is het in de hoofdstad Praag enkel van toepassing voor vrachtvervoer en bij smogalarm zou het openbaar vervoer gratis zijn ook voor toeristen.

In Zweden zijn het de steden Stockholm en Göteborg waar er speciale regelingen getroffen werden. Deze regeling is enkel geldig op weekdagen tussen 6.30 en 18.30 uur en is ook van toepassing voor buitenlanders. Ze werken met nummerplaatherkenning en de rekening krijg je achteraf thuis toegestuurd. Dit is geen boete enkel een bijdrage als milieutaks. Bedragen variëren, afhankelijk van het tijdstip, van SEK 9 tot SEK 45 (circa € 0,90 – € 4,30).

Het maximum per dag in Gotenburg is SEK 60 (circa € 5,70) en in Stockholm SEK 135 (circa € 12,80).

Het niet betalen van de congestion tax kan een boete opleveren van SEK 500 (circa € 47,50).

Groot-Brittannië is het enkel Londen waar een taks bestaat en dat van maandag tot en met vrijdag. In het begin van de zones staat een bord met een grote letter “C” in een rode cirkel. Dit geldt ook voor bezoekers. Je moet uw voertuig registreren en dat betalen kan via tfl.gov.uk.

Durham, Bath en Birmingham hebben ook elk hun eigen zone sinds 1 juli 2021.

Zwitserland dan heeft enkel een milieuzone in het kanton Genève en dat is enkel bij zware luchtvervuiling. De Zwitserse stickers zijn gebasseerd op die van Frankrijk en heten hier “macaron Stick’Air”.In deze zone is de Franse milieusticker ook geldig en heeft men niet speciaal een Zitserse te hebben;

Portugal is er momenteel enkel een milieuzone in Lissabon en die geldt op werkdagen tussen 7 en 00 uur. Er zijn hier echter wel 2 zones waar je moet rekening mee houden.

Zone 1: tussen Avenida da Liberdade en het centrum. Dit gebied is enkel voor auto’s die voldoen aan de Euro-3-emissienormen. Dat geldt in het algemeen voor voertuigen gebouwd na januari 2000.

Zone 2: gelegen tussen Avenida Ceuta, Eixo Norte / Sul, Avenida Forcas Armadas, Avenida Estados Unidos da America, Avenida General Spinola en Avenida Infante D. Henrique. In dit gebied zijn enkel auto’s toegestaan die voldoen aan de emissienorm Euro 2. In het algemeen geldt dit voor voertuigen gebouwd na januari 1996.

Met voertuigen vanaf Euronorm 3 zou je nergens geen problemen hebben. De milieuzone noemt hier “Zona de Emissões Reduzidas of kortweg ZER.

In Noorwegen kunnen er beperkingen zijn in de steden Oslo en Bergen.

Wanneer in Oslo een bepaald niveau van luchtverontreiniging wordt bereikt, kunnen de autoriteiten het stadscentrum afsluiten voor alle voertuigen die op diesel rijden. De beperkingen worden ten minste 24 uur van tevoren aangekondigd via radio en televisie.

Vrijstellingen (onder meer voertuigen voor vervoer van gehandicapten).

In geval van overtreding kunnen boetes uitgedeeld worden. Oslo is zijn autovrije centrum aan het uitbreiden.

Wanneer in Bergen een bepaald niveau van luchtverontreiniging wordt bereikt, kan ofwel de stedentaks verhoogd worden tot maximaal het vijfvoudige ofwel mogen op even dagen alleen voertuigen rijden waarvan het laatste cijfer in het kenteken even is, en op oneven dagen alleen voertuigen waarvan het laatste cijfer in het kenteken een oneven nummer is.

In geval van overtreding kunnen boetes uitgedeeld worden. De beperkingen worden ten minste 24 uur van tevoren aangekondigd.