DezwerversUML_Logo_DeZwervers

De Zwervers – UML

DezwerversUML_LogoSamen

Weekend NEDERLAND

Nunspeet 17 – 21 mei 2023

Verslag Nunspeet

Ons 3de weekend voor dit jaar en deze maal ingericht door Pascale & Hugo.

Hoe ze het hebben klaargespeeld, ik weet het niet, maar voor dit weekend hadden ze ook de zon meegebracht.

Op woensdag kwamen de deelnemers geleidelijk binnen en werden ze door Hugo naar hun plaats op de camperplaats begeleid. Snel werden tafels en stoelen uitgepakt en elkaars gezelschap opgezocht voor een leuke babbel, drankje & knabbeltje.

Op donderdagvoormiddag stonden er volksspelen op het programma. Ik denk niet dat iedereen al wakker was toen Chris, Dirk, Rudy, Sven en Marina al bezig waren met het installeren van de toestellen welke onze vaardig- en handigheid zouden uittesten. Dirk had enkele nieuwe spelletjes ontworpen en velen stonden te popelen om ze uit te testen. Eén ervan was het op elkaar stapelen van metalen bouten welke op een stokje zaten. Natuurlijk was er weer zo’n plezante die met een magneet onder tafel ervoor zorgde dat de bout telkens verschoof toen er een andere moest worden opgeplaatst, wat natuurlijk tot veel jolijt bij de anderen leidde.

In de namiddag wandelden we naar de plaats waar een classic demowedstrijd van oldtimermoto’s bouwjaar <1965 zou doorgaan. Eens ter plaatse … niks te zien … bleek dat de website van die organisatie niet was aangepast en de wedstrijd enkele kilometers verder plaats vond. Dus teruggewandeld en met de fiets naar de wedstrijd gereden, sommigen toch, anderen verkozen om tot aan een ijsboerderij te fietsen.

’s Avonds werden we door Maria, Erwin, Inge & Benny uitgenodigd voor een drink. De paters konden niet ontbreken en na hun zegen waren de gulle schenkers verlost van al hun zottigheden zijnde verjaardag vieren en op pensioen gaan.

Vrijdagochtend en ons stalen ros diende te worden opgezadeld voor een fietstocht van zo’n 45 km uitgestippeld en begeleid door Ronny, Liliane & Christiaan. Na een eerste stop aan de schaapskooi in Elspeet ging het verder tot aan het kasteel Staverden. Hier konden we onze zelf klaargemaakte picknick naar binnen spelen. Na een stop op de Eekhuizer zandplaat, waar door sommigen een echte fotoshoot gehouden werd, kwamen we terug aan op de camperplaats. Batterijen werden aan de elektriciteit gekoppeld want het fietsen voor dit weekend was nog niet gedaan.

Hugo & Pascale hadden ook een programma voor de niet-fietsers. Zij konden naar de folkloristische markt in het centrum van Nunspeet.

Om 18u30 werden we allen verwacht bij Lammert & Anneke, uitbaters van de camperplaats, voor een chinees buffet. Ik denk niet dat er iemand met honger terug naar de camper is gegaan. Zij die toch nog een plekje over hadden konden nog bij de ijscrèmekar terecht die zich tactisch in de buurt van de campers had opgesteld.

Op zaterdagvoormiddag stond een bezoek aan een “kwekerij van de toekomst”, coniferen in potten, op het programma. Er mag veel over de Nederlanders gezegd worden maar zeg nooit dat ze niet gastvrij zijn. De koffie, thee en cake stonden ons al op te wachten en na een professionele uitleg en rondleiding kregen we nog een conifeer cadeau (deze werd zelfs met een bestelwagen tot aan onze camper gebracht).

In de namiddag een korte (toch 15 km) fietstocht naar Harderwijk voor een bezoek aan een palingrokerij & -museum. Hier kregen we te horen welke palingsoorten er zijn, hoe mannelijke en vrouwelijke paling eruit ziet en hoe paling gerookt wordt. Er werd ons duidelijk gemaakt dat paling geen aaseter is en dus niet gevangen wordt door een karkas in het water te leggen. Een paling zal zelfs geen dode pier opeten. Na een drankje met een broodje paling of bakje kibbeling fietsten we terug naar de camperplaats. Om 19u werden we bij Arlette & Rudy verwacht voor een door Rudy zelfgemaakte citroenjenever, en wat was die lekker zeg.

We hadden blijkbaar nog niet genoeg gefietst dit weekend dus vertrokken we zondagochtend opnieuw naar Harderwijk. Deze maal voor een professioneel gegidste stadswandeling doorheen deze Hanzestad. Na de wandeling werd het weekend ter plaatse afgesloten. Enkelen besloten nog even te blijven om iets te gaan eten en drinken. De anderen keerden rechtstreeks terug naar de camper.

Het was een zonovergoten, fietsrijk maar vooral een héél leerrijk weekend. Het heeft mijn kijk op Nederland en zijn inwoners grondig gewijzigd.

Hartelijk dank aan allen die hebben meegewerkt om dit weekend succesvol te maken (drinks, games, fietstocht).

Pascale, Hugo dank voor deze organisatie. Hopelijk hebben jullie nog wat zon overgelaten voor de volgende weekends.

Verslag : Geert