DezwerversUML_Logo_DeZwervers

De Zwervers – UML

DezwerversUML_LogoSamen

Weekend Kruibeke-Rupelmonde

19–21 april 2024

Vrijdag 19 april een dag dat we nog is met onze zwervervrienden op stap mogen gaan.

Aangekomen in Ruisbroek zien we toch weer hoe mooi de vriendschap in de club is.
Samen nog een aperitiefje voor we ons avondmaal in de camper nuttigen. Om 19u was het verzamelen
in Hof ter Zielbeek. De verhalen en avonturen van de laatste weken werden terug boven gehaald en tussendoor een verwelkoming van zij die iets later toekwamen..

Zaterdagmorgen …ondanks er regen voorspeld was vertrokken we toch droog, helaas niet voor lang want we werden gezegend met wat lichte regen tot aan de overzetboot.
Schipper mag ik overvaren??   Beetje gedrum om met z’n allen op de boot plaats te nemen maar iedereen en al onze, al of niet gemotoriseerde, fietsen konden er netjes op. Na 5 minuutjes varen werden we veilig afgezet in Rupelmonde. Hier ging het naar de getijdenmolen, de graventoren en de schipperswijk met de bijhorende gegidst rondleiding.
De getijdenmolen was weer eens wat anders want deze molen werd aangestuwd door water en hing af van de getijden van het water. Er kon maar 2x per dag gemalen worden en vandaar ook de benaming getijdenmolen.. De molen was al flink gerestaureerd maar vele authentieke elementen waren nog zichtbaar. Deze molen bleef productief tot 1964.
We bezochten ook de enige overblijvende toren van de vroegere waterburcht. Gebouwd in de 12de eeuw door de Graven van Vlaanderen met als doel de Schelde en de Rupel te verdedigen. De bekendste inwoner van Rupelmonde was Gerard De Cremer, beter gekend als Mercator. De gids vertelde ons ook dat Mercator een tijdje opgesloten is geweest in de kerker van de waterburcht op verdenking van Lutheranisme. Boven op de toren hadden we een mooi uitzicht over de omgeving.
Rupelmonde was vroeger heel belangrijk voor de scheepsvaart door zijn vele scheepswerven.
Op weg naar de schipperswijk bleven we even stilstaan bij de nieuwe kaaimuren, deze kwamen er in 1995 om het hoofd te bieden aan de steeds hogere waterstanden. De schipperswijk charmeerde ons door zijn kleine huizen welke door de huidige bewoners werden aangepast en zelfs versierd. Ieder jaar gaan hier de ‘schellekesfeesten’ door en dan is het gezelligheid troef.
Na de wandeling konden we ons opwarmen in ‘De beleving’ waar we lekkere broodjes, koffie/thee geserveerd kregen.
Nu we een beetje aangesterkt waren was het tijd om terug ons stalen ros te nemen om, zonder regen, naar het kasteel van Wissekerke te fietsen.
Dit kasteel is meer dan 1000 jaar oud en was eigendom van o a. Zoë de Feltz en Philippe Vilain Xllll. Vandaag is het eigendom van de gemeente omdat de laatste kasteeleigenaren het niet meer konden onderhouden.
In 1989 begon de restauratie, dit door 2 gewetensbezwaarden (= iemand die geen legerdienst wou doen) aangenomen door de burgemeester. Blijkbaar hadden deze 2 het naar hun zin want tot op vandaag zijn zij nog steeds werkzaam in het kasteel om kamer per kamer alles te restaureren. Dus al meer dan 30 jaar en gelukkig onder het statuut van gemeentearbeider. Elke zaal is prachtig gerestaureerd en ingericht. Ook stonden we versteld van de mooie kapel die er sinds 1924 is. Het kasteel wordt momenteel gebruikt voor huwelijksfeesten, tentoonstellingen, concerten, vergaderingen en als teken- en kunstacademie voor kinderen. 
Even wachten tot een ferme bui was overtrokken om terug via onze “schipper mag ik overvaren” naar onze camper in Ruisbroek te fietsen.

Om 18u30 werden we verwacht in Hof ter Zielbeek voor een superlekkere maaltijd. Het aperitief werd ons aangeboden door Marc en Mieke, het dessert was een traktatie van Lucienne omdat ze 2 x 30 wordt.
Menig glas heeft ons heerlijk gesmaakt en het was dan ook bijna zondag als de laatsten het pand verlieten.

Zondagmorgen opnieuw naar de zaal voor een heerlijk ontbijt met spek, eitjes, fruit, yoghurt, broodjes en zoveel meer. Het heeft ons heerlijk gesmaakt. 

10 u en een les EHBO. Dit is iets wat we allemaal kunnen gebruiken maar hopelijk nooit nodig hebben. We kregen uitleg wanneer en hoe we moesten reanimeren gevolgd door een overzicht over het zowel herkennen als helpen bij een infarct, beroerte, suikerziekte enz. Dit alles was zeer interessant en iedereen hing aan haar lippen.

Nadat Geert iedereen had bedankt voor de deelname aan het weekend en voor de verschillende traktaties was het tijd om afscheid te nemen van elkaar.

Dank u wel Zwervers want dit weekend was zeer nuttig en lekker.

Hopelijk tot een volgende keer en voorzichtig iedereen.

Verslag : Lucienne