DezwerversUML_Logo_DeZwervers

De Zwervers – UML

DezwerversUML_LogoSamen

Zwerversreis 2024 – Le Puy du Fou

30 april 2024 –> 12 mei 2024

Verslag Clubreis Puy Du Fou – 30 april 24 – 12 mei 24 

Geen verslag zoals anders;  daarvoor was deze reis te lang en dus is het verslag opgesplitst per dag en zo goed mogelijk samengevat.  

Dinsdag 30 april :  we zijn samengekomen in de cafetaria van het sportcomplex ROSCO in Ronse. Een goede start van onze reis wordt echter overschaduwd door het uitbranden van de camper van Rachel & Rudy waardoor zij er helaas niet bij zullen zijn. Het programmaboekje wordt uitgedeeld en Geert & Hugo geven uitleg en richtlijnen over wat er de komende dagen te gebeuren valt.  

Woensdag 1 mei : er wordt in kleine groepjes vertrokken richting Péronne. Na het middageten wandelen we met z’n allen naar het centrum waar een gegidste stadswandeling op het programma staat. Péronne werd tijdens WO1 voor 90% vernield. Dit gaf de inwoners en gemeente een kans om het opnieuw op te bouwen in art deco stijl, een stijl die we tijdens de rondleiding in verschillende gebouwen terug vinden. Kenmerkend voor deze stijl zijn de geometrische figuren, strakke lijnen, kleuren en motieven van wilde bloemen. 
Na deze wandeling stond er een gegidst bezoek aan het “Musée de la Grande Guerre” gepland. Het museum is ondergebracht in een hedendaags gebouw achter de façade van een 13de eeuws kasteel. Het museum geeft een overzicht, zowel chronologisch als thematisch, over de grote oorlog. De vitrineputten geven een beeld van de Franse, Britse en Duitse soldaten in verschillende facetten. Na het bezoek was iedereen vrij om terug te gaan naar de camper of om nog iets te gaan eten/drinken. 

Donderdag 2 mei : verplaatsing naar Pierrefonds. Ook hier is een gegidst bezoek voorzien aan het kasteel. Het werd  in de 19de eeuw omgebouwd van een ruïne naar een prachtig kasteel door Eugène Viollet-le-Duc. Het is echter nooit volledig afgewerkt en nooit bewoond. 
De weergoden zijn ons niet goedgezind wanneer we onze tocht verder zetten naar Tigery. Veel regen en lange files zorgen ervoor dat we er pas tegen 19 uur aankomen. Toch net op tijd voor een aperitiefje en de “pain saucisse” welke zéér lekker en van harte welkom waren na de helse tocht. 
Helaas kregen we ook het slechte nieuws te horen dat onze goede vriend, ex-bestuurslid en ex-dj Willy Scheers gestorven was. 

Vrijdag 3 mei : vandaag brengen we in de voormiddag een bezoek aan de 2 productie-eenheden van Toupret. Dankzij onze tolken van dienst weten we nu hoe de pasta’s en poeders van Toupret gemaakt worden. 
Rustig en vergezeld van het zonnetje rijden we langs mooie wegen, weg van de drukte rond Parijs, verder naar Bonneval. 

Zaterdag 4 mei : volgens de planning gaan we deze morgen ons vaarbrevet behalen. Per 4 stappen we in een bootje, 1 kapitein en 3 passagiers. Met de elektrische bootjes voerden we langs bezienswaardigheden van Bonneval. Een zeer leuke activiteit voor iedereen. Na een uurtje varen gingen we terug naar de campers waar we na een korte pauze verder richting Châteaudun vertrokken. 
In Châteaudun brengen we een bezoek aan de grotten van Foulon en het kasteel. De grotten zijn uniek omdat we hier vele “prehistorische” zeedieren kunnen bewonderen in gekristalliseerde kwarts en chalcedon. Na het bezoek nog een fikse klim van 200 treden tot aan de voet van het kasteel. Het kasteel, eigenlijk de Donjon, werd gebouwd in de 12de eeuw. Jean Dunois begint in 1400, naast de donjon, aan de bouw van het kasteel. Na hem zetten zijn nazaten het werk verder. Het kasteel telt 2 verdiepingen met woongedeelten en 3 verdiepingen kelders. Na het bezoek was het nog wat vrij rondlopen. Om 19u  werden we terug aan de grotten van Foulon verwacht voor een lekker avondmaal. Voor de start van het eten werd nog een minuut stilte gevraagd ter nagedachtenis aan Willy. 

Zondag 5 mei : deze voormiddag terug een wandeling naar de fontein in het centrum van Châteaudun waar een gids ons opwachtte voor een stadswandeling. Tijdens deze tocht langs huizen uit de 15de en 16de eeuw kregen we ook te weten hoe Châteaudun is onstaan en dat de naam komt van de samenvoeging van het Latijnse woord ‘castellun’ (kasteel) en het Keltische woord ‘dunum’ (versterkt kamp). Na het bezoek wandelden we terug naar de motorhome en was het vrij vertrekken naar Le Lude. Het was nogal regenachtig toen we op de camperparking aankwamen. De één koos ervoor om binnen te blijven, anderen gingen naar het centrum van Le Lude op zoek naar een café of restaurant. 

Maandag 6 mei : Le Lude, hier werden we verwelkomd voor een vrij bezoek aan de tuinen en een gegidst bezoek aan het kasteel. Het is echter een oorspronkelijk fort uit de 13de eeuw en in de 16de eeuw werd er een woongedeelte bijgebouwd. Na restauratie in de 18de eeuw kreeg het zijn huidig uitzicht. Het kasteel is rijkelijk ingericht met o.a. een grote bibliotheek, ovalen salon in de stijl van Lodewijk XVI, eetzaal met Vlaamse wandtapijten en nog meer  prachtig ingerichte kamers. Het kasteel is nog steeds bewoond door de hertogelijke familie Nicolaÿ. Na het bezoek stond er nog een ‘high tea’ op het programma. We deden ons tegoed aan een huisgemaakte quiche met salade, koffie/thee en een lekker gebak. Met een goedgevuld buikje was het terug naar de motorhome voor een verplaatsing naar onze eindbestemming “Le Puy du Fou”. 
Door de hevige regenval van de laatste dagen was het op de parking zoeken naar een droge parkeerplaats. 
Er was om 20u afgesproken om samen te komen voor een verrassing. Het bestuur had als verrassing een cadeautje mee voor alle moeders. Na het trekken van een nummertje mochten alle vrouwen, één voor één, een door Pascale en Tamara, handgehaakte shoppingtas kiezen. Alhoewel ze nog geen moeder is mocht ook Lotte, de vriendin van Sven, een tas kiezen. Het bestuur dacht dat zij de deelnemers zouden verrassen maar niks bleek minder waar want in een onderling Whatsapp-groepje was er afgesproken om ook het bestuur te bedanken voor deze reis. Lovende woorden van Martine, lekker snoepgoed, drank en welgekomen cadeaubons werden aan Geert, Hugo, Tamara & Pascale gegeven. En hier en daar was er een traantje van dank te zien. 

Dinsdag 7 en woensdag 8 mei : vrij bezoek aan het ‘s werelds beste themapark. Over deze 2 dagen kan ieder zijn eigen verhaal schrijven maar dan een verhaal vol oh’s en whoow’s. Een verbluffende ervaring die iedereen vol lof omschrijft. Voor zij die dit park nog niet hebben bezocht … zeker doen, het is meer dan de moeite waard! 
Leed blijft de groep echter volgen want we kregen te horen dat Christiane een lelijke val had gemaakt en overgebracht was naar het ziekenhuis. 

Donderdag 9 mei : rustig vertrek naar Le Mans waar een gegidst bezoek aan het museum van de 24 uur van Le Mans voorzien is. Overal was het er superdruk want in het weekend stond de Grand Prix de France Moto op de agenda en de testritten waren al begonnen. Gelukkig had men toch een hoekje van de parking voor ons gereserveerd. We kregen er de ganse geschiedenis van het circuit te horen, welke wagen de eerste keer won en wie de eerste vrouwelijke deelneemster was. Welk automerk het de meeste keren won enz… Dat de Toyota opgericht werd door Akio Toyoda wist nog niemand.  Na de rondleiding mochten we blijven rondhangen in het museum en kon iedereen op eigen tempo nog eens alles bekijken. 
We waren nog uitgenodigd voor een hapje en drankje voor de verjaardag van Maria (van Wilfried) en uiteraard konden de paters niet ontbreken. Zowel de jarige als de nieuwkomers werden ‘kwistig’ van hun zonden verlost.  
Voor zij die dachten een rustige nacht tegemoet te gaan …. memorabel zal deze zijn …. Tot in de vroege uren (ik denk 4u30) onophoudelijk lawaai van moto’s in hoog toerental met de daarbij horende knallen. 

Vrijdag 10 mei : iedereen enorm blij om te kunnen vertrekken naar Giverny. We moesten vroeg vertrekken want een bezoek aan het huis en tuinen van Claude Monet stond om 13u gepland. Door het goede weer was het druk op de parking maar toch kon iedereen een plaatsje bemachtigen. Deze Franse impressionist woonde hier 43 jaar (1883-1926). Hier schilderde hij ook zijn beroemde waterlelies. Helaas voor ons stonden deze niet in bloei maar het is wel een prachtige watertuin waar het toch rustig wandelen is. We konden ook het volledige huis bezoeken van slaapkamer, atelier, blauwe eetkamer tot keuken. 
In vergelijking met vorige nacht was het hier heerlijk rustig slapen. 

Zaterdag 11 mei : helaas onze laatste dag op het programma. Een rit naar Naours voor een begeleid bezoek aan het ondergrondse stadje.  
De grotten zijn al meer dan 1500 jaar in gebruik als schuilplaats. De bedoeling van deze grotten was de vijand te kennen te geven dat het dorp verlaten was. Ook de ganse veestapel kon mee de grotten in. Schoorstenen en verluchtingsgaten waren gecamoufleerd. In 2 km gangen, 3 verdiepingen, en 28 galerijen zijn er ongeveer 300 kamers want elk gezin had zijn eigen kamer. Er was ook een vergaderruimte, stockeerruimte, kapel, gevangenis, bakkerij en slagerij. In totaal konden er bijna drieduizend mensen ondergebracht worden. 
In het begin van de 18de eeuw werden de grotten voor de laatste maal gebruikt. In 1887 werden ze herontdekt door een pastoor en enkele parochianen. In WO1 werd er nog een hospitaal gevestigd voor Engelse en Canadese soldaten. In WO2 gebruikten de Duitsers ze als schuilkelder en opslagplaats voor munitie. 

Ons “laatste” avondmaal, klinkt raar maar er is geen betere manier om een geweldige reis met toffe vrienden af te sluiten dan met een lekkere maaltijd. 
Het aperitief werd aangeboden door het bestuur. Alvorens het glas te heffen nam Geert nog het woord om deze reis af te sluiten en iedereen te bedanken. Iedereen genoot van het  eten en het gezellig samenzijn. Plannen voor een volgende trip werden al gesmeed. 

Zondag 12 mei : er werd afscheid van elkaar genomen en iedereen vertrok op eigen tempo naar huis.  

Het was een prachtige reis met veel afwisseling, klinkt misschien vreemd omdat we toch enkele kastelen bezochten, maar deze waren allemaal te verschillend en niet met elkaar te vergelijken. We hebben met volle teugen genoten, iedere dag, letterlijk en figuurlijk. Dit is zeker voor herhaling vatbaar. 

Dank aan het bestuur voor de organisatie, 
Dank aan Tamara & Pascale voor het moederdagcadeau, 
Dank aan Hugo (en een klein beetje aan Geert) voor de simultane vertalingen tijdens de bezoeken 
Dank aan Maria & Wilfried voor de verjaardagsdrink 
Dank aan iedereen voor de medewerking (parkeren, losduwen,…), samenhorigheid, vriendschap, gezelligheid en zoveel meer 

Verslag : Sonja & Geert 

 

PS : zelfs na strenge selectie 🙂 nog 294 foto’s