DezwerversUML_Logo_DeZwervers

De Zwervers – UML

DezwerversUML_LogoSamen

Winterbanden en sneeuwkettingen in Luxemburg vallen onder hetzelfde regime als in Duitsland: ze zijn verplicht bij winterse omstandigheden.

Winterbanden in Luxemburg
Verplicht bij winterse omstandigheden – Het gebruik van winterbanden is verplicht bij winterse omstandigheden. Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor auto’s uit het buitenland.
Winterse omstandigheden zijn onder andere ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming.
Banden met de aanduiding M+S en/of een sneeuwvloksymbool worden als winterband beschouwd.
Let wel dat het sneeuwvlokteken op de band staat. (Zie Winter voor detail)
Winterbanden moeten op alle wielen worden gemonteerd.

Sneeuwkettingen in Luxemburg
– Toegestaan – Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan als de weg is bedekt met sneeuw of ijs.

Winterbanden verplicht in Frankrijk vanaf november 2021In bergachtige streken van Frankrijk is het gebruik van winterbanden of sneeuwkettingen op personenwagens, vrachtwagens en campers verplicht vanaf 1 november 2021.Overzicht :
De Franse dienst voor verkeersveiligheid (L’Observatoire national interministériel de la Sécurité routière) verplicht vanaf 1 november 2021 de montage van winterbanden in bergachtige gebieden. Specifiek gaat het om een lijst van gemeenten in de Alpen, de Pyreneeën, het Centraal Massief, de Jura, de Vogezen en op Corsica, dewelke gecommuniceerd zullen worden door de lokale prefecturen. De verplichting houdt in dat tenminste twee van de aangedreven wielen voorzien zijn van winterbanden (met M+S-, M.S- of M&S-aanduiding), sneeuwkettingen of sneeuwsokken. Ze zal vanaf volgende winter elk jaar gelden van 1 november tot en met 31 maart.

Waar zijn winterbanden verplicht in Frankrijk

Deze wet geldt voor de 48 departementen van Franse berggebieden (Alpen, Corsica, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen). Tenminste dat is de versimpelde uitleg. Want de préfet van elk departement moet aangeven welke gemeenten, en zelfs welke wegen, onder deze verplichting vallen. Met een nieuw verkeersbord wordt aangegeven waar je winterbanden of kettingen bij je moet hebben. Sommige departementen kiezen ervoor om deze verplichting in het hele departement te doen gelden. Dan zal er “sur l’ensemble du département” onder het nieuwe verkeersbord staan, en dan zul je het bord alleen zien bij het inrijden van het departement. Anders zal het bord herhaald worden bij elke gemeente of weg waar de de winteruitrusting verplicht is.

In de praktijk, een losse flodder?

De vraag is dus in hoeverre deze nieuwe wet verschil gaat maken. Want je kunt nog steeds met zomerbanden naar de Alpen gaan zolang je maar sneeuwkettingen in je auto hebt liggen. Het zal dus nog steeds voorkomen dat mensen te laat hun kettingen omleggen. Ook zullen veel mensen op gladde wegen met weinig of geen sneeuw geen kettingen omleggen, wat natuurlijk voor problemen zal gaan zorgen. De vraag is ook hoeveel wintersporters sowieso al zonder kettingen op pad gingen. Daarnaast gold er op veel plaatsen in de Alpen al een kettingplicht. Het grote verschil is nu dat je de gehele periode kettingen bij je moet hebben of winterbanden onder de auto moet hebben liggen, en dus niet alleen op het moment dat de blauwe borden met kettingen er staan. Deze blauwe borden die kettingen verplichten blijven nog steeds bestaan trouwens, en het kan dus voorkomen dat je ook met winterbanden verplicht wordt om kettingen onder te leggen. Kortom, als je naar een skigebied rijdt is het verstandig om kettingen bij je te hebben. Ongeacht of je met winterbanden rijdt.