DezwerversUML_Logo_DeZwervers

De Zwervers – UML

DezwerversUML_LogoSamen

Motorhome op stal voor de winter!!

Veel motorhometoeristen denken dat de winter minder geschikt is om er met de motorhome op uit te trekken maar niets is minder waar natuurlijk, vraag dat maar aan diegenen die er ieder jaar mee op wintersport gaan.

Op winterstalling zetten vraagt uiteraard ook de nodige maatregelen. Het is niet voldoende om te zorgen dat hij bijvoorbeeld proper gewassen op stal gaat. Er zijn nog een heleboel zaken waar je moet aan denken. We zetten hier enkele belangrijke punten op een rijtje.

– Zorg in de eerste plaats dat alle waterreservoirs (proper water- en afvalwatertank) én leidingen leeg zijn. Zo kan je de proper watertank eens uitschuren met een stevige borstel en dan natuurlijk uitspoelen en in de afvalwatertank doe je een paar liter water (kan met het water uit de leidingen) doe er een scheut afwasmiddel of allesreiniger bij en ga een toer gaan rijden, dan weer het water aflaten zo staat die ook proper en geurloos weg. Vergeet ook de warmwaterboiler niet leeg te laten.

– De leidingen volledig leeg maken doe je best met een fietspomp of zelfs met een doodgewone ballon. Er moet onder lichte druk lucht door de leidingen gedaan worden zodat die overal leeg lopen, water verzamelt zich op de plaatsen waar de plasticleidingen doorhangen.

– De batterijen hebben natuurlijk bij stalling ook zorg nodig. Ontkoppel de woonbatterij of schakel hem op een druppellader zodat die geladen blijft. Start de motor minstens 1 maal per maand en doe eventueel een ritje van 1/2 uurtje om de startbatterij te onderhouden. Je kan dan tijdens deze “proefrit” ook de woonbatterij even aankoppelen om bij te laden.

– Wrijf alle venster- en deurdichtingen in met glycerine of talkpoeder tegen het verduren en aankleven, vergeet ook het rubber van de koelkast/diepvries niet.

– Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het stallen om schimmelvorming te voorkomen en de kussens zet je recht of, beter nog, neem ze mee in huis om ze droog op te bergen. Nu zijn er velen die zweren bij het plaatsen van een vochtvreter, waterbakje met korrels die het vocht uit de lucht halen, maar nadeel is dat het juist vocht aantrekt en dat willen we te allen tijde vermijden toch! Open zeker regelmatig eens de deur van de wagen zodat er toch een minimum aan luchtcirculatie is.

– Was de koelkast eens goed uit en zorg dat de deur van de koelkast en vriesvak open staan om aankleven en schimmelvorming te vermijden.