DezwerversUML_Logo_DeZwervers

De Zwervers – UML

DezwerversUML_LogoSamen

Tolwegen

Tolbadge voor de Franse autoroute: 

Handig om te weten als je overweegt een tolbadge te bestellen voor reizen door Frankrijk, Spanje, Portugal en/of Italië.

Welke tolbadges zijn er en in welke landen kunnen ze worden gebruikt?

Momenteel kun je kiezen voor twee type tolbadges:
– voor Frankrijk, Spanje en Portugal
Europabadge, geldig voor Frankrijk, Spanje, Portugal + Italië.
 
De responder registreert je kilometerverbruik op de tolwegen en daaruit voortvloeiend de  tolkosten, die later volgens een maandoverzicht worden
geïncasseerd van je bankrekening.
Het eenmalig aanschaffen van de badge kost €10 voor de standaardbadge en €14 voor de Europabadge, plus €10 verzendkosten.
Voor Frankrijk specifiek geldt dat de responder de verbruikskosten op alle tolwegen (Télépéages/autoroutes), toegangsprijs viaduct van Millau
en parkeerkosten in zo’n 400 parkeergarages in Frankrijk registreert

– Waarom win je tijd met de tolbadge?

We weten allemaal dat het een leuk gevoel is om niet aan te moeten sluiten in de rij van auto’s, die bij de Péage een tolkaartje uit de automaat moeten trekken of afrekenen met geld of creditcard. Als tolbadgehouder kies je voor de poorten aangegeven met een t (van télébadge/Liber-T)
en de slagboom gaat automatisch omhoog. Bij het Réservé-poortje hoef je niet eens te stoppen maar mag je zelfs met 30 k/m uur doorrijden.
* Ander voordeel: de badge registreert je verbruikskosten en wordt later afgeschreven conform een maandoverzicht. 
*Let op: in Portugal en Italië is de werkwijze iets anders en wordt je kenteken gescand

– Met de tolbadge kan je ook boetes voorkomen op de Free flow-tolwegen ?

Sinds 2023 vind je in Frankrijk ook de eerste péages Flux libre ofwel Free flow-tolwegen. Zoals de A79 door de Bourgogne en Auvergne.
Op deze “onzichtbare” tolwegen zijn er geen tolpoorten meer. De tol wordt berekend via detectie en cameraregistratie van alle kentekens.
Een tolbadge kan aangekocht worden in de VAB-webshop en ANWB winkels. Het toltarief wordt automatisch afgeschreven en dat is handig, zeker als je vergeet te betalen op de Free flow-wegen.
Het betaalgemak met de tolbadge  is eenvoudig : de slagboom gaat vanzelf open en het tolbedrag wordt pas later afgeschreven.

Is de tolbadge geschikt voor elke type voertuig ?

° voor alle personenwagens, caravans & campers tot 3,5 T.
       !! campers > 3,5T en/of hoger dan 3 meter kunnen GEEN gebruik maken van de tolbadge omdat ze niet in tariefklasse 2 vallen.
° Alleen in het Reservé-poortje, meestal gereserveerd voor voertuigen van klasse 1 die lager zijn dan 2 meter.
° Caravans en auto’s met dakkoffer moeten gebruik maken van een poortje met een oranje T bovenop. Die bestaan ook als doorrij-variant maar niet bij elke péage.

Hoeveel tol wordt er aangerekend ?

Het electronisch betaalsysteem noteert de exacte toltarieven die gelden voor het desbetreffend traject en klasse voertuig, zonder toeslag. 

Meer info over de toltarieven vind je op www.autoroutes.fr