DezwerversUML_Logo_DeZwervers

De Zwervers – UML

DezwerversUML_LogoSamen

Weekend Turnhout

Turnhout 22 – 24 maart 2024

Verslag Turnhout

Jaaa … onze eerste uitstap in 2024 is een feit. En of het geslaagd was ? zeker weten want er was terug voor ieders wat wils voorzien. 

Op vrijdag werden we onthaald in het cafetaria van het zwembad wat voor ons al een eerste kleine wandeling betekende om er te geraken. Het personeel was er zeer vriendelijk, het eten lekker, de biertjes waren nog beter en we hebben al eens goed kunnen bijkletsen.
We  maakten ook kennis met nieuwe leden, Ria en Willy die vroeger ook in de club zijn geweest en er opnieuw zin in hadden. Het zijn de goeie die terugkomen zegt men en we heten ze dan ook van harte welkom in onze leuke club.
We keerden terug naar onze camper, blij en voldaan omdat we toch veel vrienden hadden teruggezien na de winterstop.

Op zaterdagmorgen moesten we om 9u paraat staan voor een wandelzoektocht. Ik denk niet dat ik een fluitsignaal gehoord heb wat betekent dat iedereen op tijd op het appel was.
We vertrokken met droog weer maar al snel kwam de voorspelde regen. In groepjes wandelden we, ijverig op zoek naar de oplossingen op de vragen, door de stad. De antwoorden werden gevonden, alléé dat dachten we toch, maar er bleken strikvragen in te zitten en ge moogt gerust zijn dat Geert zich kostelijk heeft geamuseerd bij het maken van deze vragen. Maar niettemin was het prachtig gedaan en hebben we Turnhout op een.mooie manier gezien. We maakten nog vlug een rondje op de wekelijkse markt en vooral het kibbelingen- en olijvenkraam hebben de zwervers gezien en gehoord .
‘s Middags kwam je, her en der in café’s op de markt, allemaal zwervers tegen die in groep genoten van lekkere warme verse soep ,lekkere broodjes of een krok meneertje.

Om 14u werden we verwacht in het Historische huis ‘metten thoren’ waarin zich het Taxandriamuseum bevindt. Het wordt hier ook hotel Taxandria genoemd omdat zich in elke kamer een andere historische bewoner bevindt. Onze gids vertelde veel over de Kempen, de geschiedenis van Turnhout en over de mooie grote tuin die zich achter het gebouw bevindt. Na deze boeiende rondleiding werden we verwacht aan de camper van Huguette en Ronny want … daar was er ééntje jarig hip hip hoera … we werden getrakteerd op een wijntje of frisdrank met de nodige versnaperingen.
Even kwam een regenbui ons pesten maar snel volgde wat zonneschijn.

Om 18 u werden we in het restaurant verwacht waar we culinair in de watten werden gelegd, en lekker dat het was ‘jammmiiie, jammmiiie … maar veel te veel gegeten.

Op zondag gingen we met z’n allen tegen 10u naar het gerechtshof, dit bevond zich in een mooi kasteel met een lange geschiedenis. Het kasteel stamt uit de 12de eeuw en is gekend voor zijn vele eigenaars en de evenvele verbouwingen ervan.
Oorspronkelijk was het een jachtverblijf van de eerste hertog van Brabant. Daarna werd het o.a. omgedoopt tot gevangenis, stadsmagazijn, pompiershuis en weversschool. Vandaag de dag zit hier het gerechtshof. Onze gids vertelde dat hier vroeger al recht gesproken werd, in het kasteel bevond zich het valkenhof waar recht gesproken werd bij geschillen tussen jagers. Hij vertelde ons ook over de valkenjacht, die zeer belangrijk was om aan eten te komen, en over de slechtvalk die 250 km/ukan vliegen om zijn prooi te pakken.

Na het bezoek keerden we terug naar de parking waar het weekend werd afgesloten.
De oplossingen van de zoektocht werden uit de doeken gedaan, hier en daar een vloek omdat men de oplossing niet gezien hadden, een vuistje naar Geert voor de addertjes onder ’t gras. Uiteindelijk waren Ria & Willy de winnaars.

Geert & Tamara werden bedankt voor de organisatie, Ronny & Hugette voor de traktatie t.g.v. haar verjaardag. De nieuwkomers werden uitgenodigd om nog eens mee te komen.

Zo dit was weer een zeer leuk startersweekend, dit belooft voor 2024. Hopelijk zien we jullie allemaal weer terug op het volgend weekend.

Verslag : Lucienne